top of page
Askon kuva sarppien kanssa.jpg

Petotestaaja Asko Sorvo

Asko Sorvon Petotesteissä® on testattu vuosien varrella useita tuhansia koiria, vuodesta 2012 lähtien.  Koiria on ollut testattavana sadoista eri koiraroduista.  Askolla itsellään on pitkä, yli 30 vuoden kokemus laumanvartijakoirista. Askon oma rotu on ollut slovakian cuvacien jälkeen 1980-luvun lopulta saakka sarplaninac, entisen Jugoslavian alueelta kotoisin oleva laumanvartijarotu. Idea Petotesteistä®  tuli aikoinaan Antti Paloheimolta, joka ehdotti että Asko ryhtyisi kehittämään petotestejä erityisesti laumanvartijoita ja myös muitakin kuin metsästysrotuja palvelevaksi. Tästä kaikki siis alkoi vuonna 2012.

tutkijat ja Asko petojen kanssa muok.JPG

Koirat  ovat Askolle elämäntapa ja hyvin lähellä hänen sydäntään. Asko on tehnyt useita kymmeniä pitkiä reissuja entisen Jugoslavian maihin tutustuen laumanvartijakoirien työkäyttöön ja ominaisuuksiin hyvin laajasti. Halu kehittyä tieto-taidoissa on jatkuvaa käsittäen koko koiramaailman ja siksi myös Petotestit® kehittyvät jatkuvasti. Askon Petotestit® toimivat yhteistyössä myös monien koira-alan asiantuntijoiden ja uranuurtajien kanssa.

Yksi näistä tahoista on Massachusettin yliopiston tutkijatiimi PhD Elinor Karlsson & PhD Kathryn Lord. Tutkijat aloittivat 2018 yhteistyöprojektin "The Working Dogs Genetics Project", jossa Petotestit on mukana yhtenä tutkimusryhmänä ja auttamassa tutkijoita selvittämään rohkeuteen ja arkuuteen liittyviä geneettisiä seikkoja.

Asko on tehnyt tiivistä yhteistyötä kasvattajien ja koirien testaajien kanssa muun muassa entisen  Jugoslavian alueella, Belgiassa, Ranskassa, Tšekeissä ja Unkarissa. Siellä hän on päässyt seuraamaan myös paikallisten koirien testaamista.

Asko on tehnyt opintomatkoja myös lukuisten petoasiantuntijoiden luokse ja hän seuraa jatkuvasti myös suurpetotutkimuksen kehitystä.Suomessa. Asko on perehtynyt satojen eri rotuisten koirien luonnetestaamiseen ja auttanut ihmisiä monenlaisten haasteellisten koiraongelmien kanssa. Hänellä on myös pitkä tausta usean koirayhdistyksen parissa. Asko on toiminut  myös Myrsky-elokuvan eläinkoordinaattorina. 

Koska koirien työkäyttöominaisuuksien kartoittaminen laajasti on hyvin mielenkiintoista, on Asko hankkinut omaa käytännönkokemusta myös kesälampaiden avulla. Suurin osa hänen nykyisistä koiristaan on peräisin eläintiloilta tai suoraan laumanvartijatöissä toimivista työkoiralinjoista.  

 

IMG_7157 (1).JPG
asko ja koirat 2 2020.JPG
IMG_3778 (2).JPG

Pari reissukuvaa Kosovosta ja Makedoniasta. 

IMG_0230b.jpg

Tiimiin kuuluu myös Askon vaimo Hanna-Mari, jolla on myös pitkä kokemus erilaisista eläimistä, mukaan lukien koirat. Hanna-Mari on toiminut 1990-luvulla aktiivisesti pk-puolella mm. koulutusohjaajana ja yhdistysaktiivina, myöhemmin enemmänkin näiden laumisten kanssa ja koirien omaksi iloksi.
Erilaisista laumanvartijakoirista kokemusta karttunut 2000-luvun alusta saakka. 

Hanna-Mari on käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija, hän on  suorittanut Tampereen yliopiston järjestämän täydennyskoulutuksen eläinten käyttäytymisanalyysi-perusteisten opintojen parissa 2023 ja opinnäytetyön aiheena oli Koirien resilienssi - resilienssin kehittäminen Petotestien avulla. Opinnot eläinpuolella jatkuvat! . 

Kiiran karhukuva.jpg

Askon tärkeisiin yhteistyökumppaneihin kuuluu myös suurpetoasiantuntija Sulo Karjalainen Kuusamon Suurpetokeskuksesta.

Kuvassa tervehtii Suurpetokeskuksessa syntynyt karhunpentu.

bottom of page