top of page

Pentukuvia

Täältä sivulta voit seurata, miten "Lunan" ja "Herkun" sarplaninac-pennut kehittyvät! 

Pennut syntyneet 26.2.2020
 

pënnut1.png
Nimetön.png
Pennut 4vrk.jpg
Pennut 6vrk.jpg

PENTUJEN ODOTUS, SYNTYMÄ JA  ENSIMMÄINEN ELINVIIKKO

Luna on ensikertalainen äiti, mutta kuin luotu tehtäväänsä. Jo ennen pentujen syntymää sujuivat erittäin hienosti ja luonnollisesti treffit komean ja fiksun sulhon, Herkun kanssa. Odotusaika sujui ongelmitta ja Lunalle tyypillisen tyynen rauhallisesti. 

Lunan synnytyskin sujui ongelmitta ja luonnollisesti. Maitoa tuli heti kaikille pennuille kohisemalla ja pentue on ollut hyvin tasainen kaikin puolin. Erittäin vitaalit ja reippaat pennut, joista ketään ei ole tarvinnut elämän alkumetreillä avitella. Tissillä väki käy hyvin pitkälti ryhmissä, muutaman pennun joukkona ja osa on sillä välillä Nukkumatin luona, kunnes vuoro vaihtuu. 

Luna hoitaa pentujaan todellakin esimerkillisellä tavalla. 
 

 

Lunahan on luonteeltaan todella järkevä, tasapainoinen ja fiksu. Se on ollut sitä myös pienten ihmislasten sekä eläintenkin kanssa. Esimerkiksi tutustuminen lampaisiin ensimmäistä kertaa elämässä sujui luontevasti ja Luna otti lampaat suojateikseen oitis. Niin fiksu ja tasapainoinen, ei voi kuin ihailla - aivan kuten kunnon sarpin kuuluu ollakin. Turhia ei hötkyillä, mutta asiasta kyllä toki kerrotaan ja tarpeen vaatiessa tiukkuus löytyy, mutta erittäin järkevällä tavalla. 

pennut 7vrk.jpg

Pennut elämänsä alkutaipaleella, vasta viikko ikää. Niin monet seikat vaikuttavat siihen, millaisiksi ne kasvavat ja kehittyvät ja mitä niistä tulee aikuisena. 

Vanhemmat ovat molemmat erittäin rodunomaisia, työkoiratyyppisiä ja työlinjaisia Makedonian tuonteja. Isä on kotoisin isolta lammastilalta, jossa Herkku nuorena poikana kasvoi lampaiden keskellä. 

Molemmat vanhemmat on jalostustarkastettu hyväksytysti ja suositeltu niiden jalostuskäyttöä. Molempien vanhempien virheet ovat hyvin vähäisiä ja yhdistelmässä Luna ja Herkku täydentävät toisiaan  ja pentueella on annettavaa rodulle monessa suhteessa. 

Pennut 12vrk_2.jpg
Pennut 12vrk.jpg
Pennut 12vrk_3.jpg

PENTUJEN TOINEN ELINVIIKKO

Pentulaatikon on täyttänyt tasainen tuhina ja narina sekä maidon maiskutus. Emä Luna on ollut esimerkillinen ja erittäin hyvin pennuistaan ja niiden kaikista tarpeista huolehtiva, vakaan tasapainoinen emä. Se luo pennuille turvaa ja erinomaiset eväät tulevaisuuteen kaikin puolin. Maitoa on riittänyt kaikille runsaasti ja pennut ovat kaikki kasvaneet hyvin sekä tasaisesti. Laatikossa on tyytyväisiä pentuja! 

Pennuilla alkoi silmät avautua suurimmalla osalla 10. vuorokauden kohdalla ja kaikilla oli silmät auki vuorokauden sisällä siitä, kun ensimmäinen raotteli silmiään.Tuhinan ja narinan lisäksi laatikosta kuuluu välillä myös haukahduksia ja murinaa, pitäähän sitä harjoitella kaikenlaisia ääniä tulevaisuutta varten. Mammaa osataan jo selvästi komentaa tissiä antamaan, jos nälkä pääsee yhtään yllättämään. Luna-mamma tosin käy hyvin usein pentuja imettämässä muutoinkin, niin että osa pennuista on usein untenmailla ja osa maitobaarissa. Taas hetken päästä toiset nukkuvat ja toiset tulevat maitobaariin. Pennut täyttivät kaksi viikkoa 11.3.2020 ja saivat ensimmäiset matolääkeannokset, Canex-pastaa, joka maiskuteltiin ihmeissään, mutta kiltisti ja sovinnolla. 

Pennut 12vrk_4.jpg
Pennut 14rk_3.jpg

Pennut ovat saaneet elää ihmisten keskellä, tottuen ääniin ja elämään, mutta silti kuitenkin myös omassa rauhassaan. Niitä on käsitelty sopivasti ja luotu luottamuksellista suhdetta ihmisiin. Kaikki pennut ovat rennosti ihmisen käsittelyssä ja pariviikkoisina alkoivat jo kaikki hakeutua ihmisen luokse tutustumaan, maitobaarin toivossa toki ensisijaisesti, mutta kuitenkin uteliaana.Kaikki pennut ovat reippaita ja ne alkoivat olla jaloillaan jo jopa 10vrk:n iässä, Kaksiviikkoisina kaikki ovat omilla tolpillaan ja vauhti on kova!  Laatikossa on nyt  jo varsin turbovauhdilla liikkuvia, narisevia tihrusilmiä! Mutta täältä tullaan maailma - me tihrusilmät kasvetaan koko ajan!  

Pennut 14rk_4.jpg
Pennut 14rk_2.jpg

PENTUJEN KOLMAS ELINVIIKKO 

Kolmannella viikolla pennut ovat alkaneet selvästi muuttua "pötkömarsuista" koiranpennuiksi. Liikkuminen alkaa olla paljon helpompaa ja vakaampaa sekä nenänkäyttöäkin aletaan selvästi harjoitella ahkerasti. Kaikkea pitää nuuskuttaa.

Myös sosiaalisia tilanteita harjoitellaan kovasti, niin toisten pentuesisarusten kuin ihmistenkin kanssa. Pienen pieni häntä heiluu jo vimmatusti, kun pennut kuulevat tuttuja kutsuääniä - laumana kerääntyvät heti luokse paijattaviksi!
 

Pennut 15vrk.jpg
Pennut 17vrk_2.jpg

Pentueessa alkaa hiljalleen erottua erilaiset luonteetkin. Ääniefektejä kyllä kaikki harjoittelevat, laatikosta kuuluu kaikenlaisia koiramaisia ääniä tyytyväisen unensekaisen yninän lisäksi, mutta joillain tyypeillä on keskimääräistä enemmän ehkä jo sanottavaa. Pentujen luonne-eroja aletaan tässä vaiheessa tarkoin seuraamaan.

Yksikään ei ole hiljaisempi hissukka, vaan kaikki ovat erittäin reippaita ja iloisia ipanoita, jotka jo harjoittelevat hurjia leikkejä! Harvinaisen tasainen pentue!

Pennunvaraajia aina toki kiinnostaa, mikä pennuista olisi juuri "Se Oma Pentu", mutta näitä valintoja emme lyö lukkoon vielä tässä vaiheessa, sillä tärkeintä on saada oikeanlainen persoona jokaiseen uuteen kotiin. 

Luna-mammalta tulee edelleen runsaasti maitoa ja se huolehtii pennuistaan erittäin hyvin. Pennut alkavat harjoitella jopa "pystybaari"-meininkiä, kun emä käy välillä pikatarkistuskierroksella ja katsoo että kaikki on hyvin. Luna vastaa pentujen tarpeisiin erinomaisesti. Se osaa ottaa rennosti, kun on oman levon aika, mutta heti kun tarvetta ilmenee, se on Supermamman lailla huolehtimassa. Luna pitää pentulaatikon todella siistinä koko ajan ja huolehtii myös pentujen pissa- ja kakkatarpeista niin kuin esimerkillisen mamman kuuluukin.

Luna on hellä ja hoivaava emä ja vaikka pentueessa on 11 pentua, kaikki saavat ensiluokkaisen hoivan. Lisäruokkimista ei ole tarvinnut edes harkita hetkeäkään tai muutakaan avustamista. 

Pennut 17vrk.jpg
Pennut 20vrk_4.jpg
tassu.jpg
Pennut 20vrk_2.jpg
pennut 20vrk.jpg

KOLMIVIIKKOISET POTRETEISSA

Poika1 3vkoa.jpg
Poika2 3vkoa.jpg
Poika3 3vkoa.jpg
Poika4 3vkoa.jpg
Poika5 3vkoa.jpg
Poika6 3vkoa.jpg
Poika7 3vkoa.jpg
Tyttö1_3vkoa.jpg
Poika8 3vkoa.jpg
Tyttö2_3vkoa.jpg
Tyttö3_3vkoa.jpg
Pennut 25vrk.JPG

PENTUJEN NELJÄS ELINVIIKKO

Pentujen neljäs viikko on ollut täynnä unta, maitoa ja uusia juttuja. Luna-mamma on hoitanut pentujaan edelleen todella hyvin. Emällä on riittänyt hyvin maitoa, mutta suuren pentueen vuoksi aloitettiin lisäruokinta hieman ennen neljän viikon ikää. Luna käy imettämässä muutaman kerran päivässä edelleen ja siivoaa kakatkin tarkkaan pois vielä.

Pentujen ensimmäiset makumaistiaiset olivat kermaviiliä ja ne maiskuteltiin makoisiin paloihin, aivan kuin olisi paljonkin aiempaa kokemusta "isojen koirien ruokailutavoista". Hiljalleen siirryttiin sitten veteen turvotettuun Eaglen Holistic Large & Giant Breed Puppyyn, jota pennut saavat nyt välillä vähän kermaviilillä höystettynä neljä kertaa päivässä. 

 

Pennut 25_3.jpg
Pennut 25vrk_5.jpg

Luonne-eroja alkaa hiljalleen näkyä ja erivärisistä pannoista on helppo tarkkailla yksilöllisesti pentujen touhuja. Edelleenkin pentue vaikuttaa erittäin tasaiselta kaikin puolin. Isoja kokoerojakaan ei ole ollut missään vaiheessa eikä ole nytkään. 

Pennut saavat olla mukana arjessa, kuulevat kolinoita ja erilaisia ääniä - kaikenlaisia arjen touhuja. Pennut pääsevät päivittäin nyt tutkimusmatkalle myös omasta pentulaatikostaan. Jokainen pentu lähtee reippaasti ja omatoimisesti tutkimaan eri paikkoja. Maailma avartuu! Pian se avartuu myös ulos! 
 

 

Pennut 25vrk_4.jpg

NELIVIIKKOSPOTRETIT - pienet sarpinpennut pitivät huolen, ettei susi syö mummoa! 
 

Poika1 4vkoa.JPG
Poika2 4vkoa.JPG
Poika3 4vkoa.JPG
Poika4 4vkoa.JPG
Poika5 4vkoa.JPG
Poika6 4vkoa.JPG
Poika7 4vkoa.JPG
Poika8 4vkoa.JPG
Tyttö1_4vkoa.JPG
Tyttö2_4vkoa.JPG
Tyttö3_4vkoa.JPG
4vkoa 6päivää_2.jpg
pennut 4vkoa4päivää.jpg
4vkoa 6päivää_3.jpg

Pennut käyvät käytännössä pentulaatikossaan enää nukkumassa, muu aika touhuillaan ja tutustutaan maailmaan. (Lue: siivotaan kakkaa ja pissaa sieltä ja täältä ja seuraillaan pentujen touhuja. "Se mikä ei ole pissaa, se on kakkaa"). Emä imettää kyllä edelleen jonkin verran, mutta pääosin pennut ovat lisäravinnon varassa. Ne saavat nyt Eaglen Holistic Large&Giant Breed Puppya runsaaseen veteen turvotettuna ja vähän AB-piimää ja pari kertaa viikossa myös hieman jauhelihaa. Pennut syövät nyt neljä kertaa päivässä.Pennut ovat saaneet harjoitella myös "nenänkäyttöhommia" eli ne ovat etsineet lattialta pieniä jauhelihamurusia. Varsin innokkaita nenänkäyttäjiä ovat! 

4vkoa5päivää_2.jpg

VIIDES VIIKKO - VILLIÄ MELSKETTÄ

Viides viikko on ollut täynnä villiä melskettä pentujen ottaessa uusia taitoja omikseen. Hampaat kasvavat ihanan teräviksi naskaleiksi, joilla on mukava suorittaa kaikenlaisia aineenkoetustestejä. 

Koska pennut kasvavat ihmisten kanssa, ne ovat päässeet tutustumaan koko joukkoon elämän ääniä. Milloin kolisee kattila, milloin hurisee imuri tai erästä etäopiskelijaa koetetaan huhuilla takaisin läppärinsä ääreen. Pennut suhtautuvat reippaasti kaikkeen uuteen ja ne ovat tottuneet siihen, että niitä käsitellään paljon.  

4vkoa5päivää_6.jpg
4vkoa5päivää.jpg
4vkoa5päivää_3.jpg

Luonne-eroja alkaa toki jo näkyä vaikka pentue on hämmästyttävän tasainen kaikin puolin. Jokainen pentu on kyllä kuin ilmetty sarplaninac, siitä ei ole epäilystäkään. Eli rodunomaisia koiria tuntuvat olevan. Jokainen rakastaa olla ihmisen kanssa tekemisissä, ne hakeutuvat jokainen itse syliin vuorollaan paijattavaksi. Uusiin asioihin ovat suhtautuneet reippaasti ja rohkeasti. 

 

POIKA 7 on nimetty "Houdiniksi", koska se keksi miten pentulaatikosta pääsee omille teilleen. Parin kerran jälkeen ei enää onnistunut, kun muutimme laatikon rakennetta niin, ettei siihen tule mitään pientäkään porrasta eikä sieltä voi enää karata. POIKA 3 vaikuttaa olevan hieman muita dominoivampi ja tehtyjen tilastojemme valossa olemme havainneet sen olevan  usein siellä, missä kaveria vähän möyhitään. Luonnollisesti se möyhiminen ja tilanteiden selvittely kuuluvat pentujen kehitykseen, mutta tämä yksi sankari on keskimääräistä enemmän siellä, mistä kuuluu kovin sanaharkka.

POIKA 4 ja POIKA 8 ovat mielellään ennemmin touhuamassa kaikilla kivoilla leluilla kuin aiheuttamassa "yleistä pahennusta". Kyllä niiltäkin tarvittaessa omia mielipiteitä irtoaa, mutta ne vaikuttavat vähän muita poikia rauhallisemmilta tässä vaiheessa. Yksikään pennuista ei ole syrjäänvetäytyvä ja kaikilla tuntuu riittävän energiaa kuin pienessä kylässä. POIKA 5 on iloinen hännänheiluttaja, jolla tuntuu häntä heiluvan keskimääräistä enemmän ja keskimääräistä iloisemmin. TYTTÖ 1 on sellainen pikku Marilyn Monroe, aktiivinen ilopilleri, joka usein on viimeisten joukossa niistä, joita Nukkumatti kutsuu Unimaahan.

pennut 5vkoa_4.jpg
4vkoa5päivää_4.jpg

TYTTÖ 2 on tytöistä ehkä se muita tyttöjä vähän rauhallisempi ja TYTTÖ 3 selvästi useammin siellä, missä "sattuu ja tapahtuu".  

 

Pentujen uusia koteja on nyt vakavasti alettu miettiä  ja luonnollisesti uuden kodin vaatimukset ja pentujen luonteet vaikuttavat siihen, mikä pentu mihinkin kotiin muuttaa. Jokaisella pennulla on hyvät lähtökohdat kasvaa kunnon "sarpiksi". Nyt kuitenkin tehdään tulevaisuutta varten hyvää pohjaa ja annetaan positiivisia kokemuksia asioista. Emä on antanut ensiluokkaisen hoivan, nyt on ihmisten vuoro huolehtia siitä, että pennut saavat sosiaalistua asianmukaisesti. Ulkoilu piti jo aloittaa, mutta kova tuuli ja takatalvi tekivät pienen suunnitelmanmuutoksen. Ensi viikolle on luvattu hienoa ilmaa ja lämpimämpää, silloin päästään pihalle!  

pennut 5vkoa_6.jpg
pennut 5vkoa_2.jpg
pennut 5vkoa_3.jpg
pennut 5vkoa_5.jpg

VIISIVIIKKOISET VIIKARIT POTRETEISSA

Tyttö1_5vkoa.JPG
Poika1 5vkoa.JPG
Tyttö3_5vkoa.jpg
Poika2 5vkoa.JPG
Tyttö2_5vkoa.jpg
Poika3 5vkoa.jpg
Poika4 5vkoa.JPG
Poika5 5vkoa.jpg
Poika6 5vkoa.jpg
Poika7 5vkoa.JPG
Poika8 5vkoa.jpg
6vko_4.jpg
6vko_3.jpg

KUUDES VIIKKO - pikku "eskarilaiset"

Pennut kehittyvät hurjaa vauhtia. Emä ei enää halua imettää, sillä noiden 11 pennun imu on kyllä verrattavissa piraijalaumaan lähinnä. Emä on siis vieroittanut pentuja nisältä systemaattisesti. Hoivaa ja huolenpitoa emä edelleen antaa, mutta yhä enemmän se antaa pentujen vapaasti melskata mieluiten keskenään. 

Pennuilla on selkeä vuorokausirytmi. Neljä kertaa vuorokaudessa syödään ja väliajat nukutaan ja leikitään. Yöunet ovat kohtalaisen pitkät ja kestävät n. klo 23-6. 

Pennut ovat edelleen kanssamme sisällä, josta ne viedään ulos syömään ja leikkimään. Pääsääntöisesti siis käyvät sisällä vain nukkumassa. Tokihan se vaatii vähän enemmän, mutta  puuhastelu pentujen kanssa on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Hyvä varhainen pentuaika, sosiaalistuminen ja tutustuminen kaikenlaisiin ääniin, alustoihin jne. on pennuille tärkeä juttu tulevaisuutta ajatellen, olipa koirien tuleva rooli minkälainen vahtitehtävä tahansa. 
 

5vkoa 6päivää_8.jpg

Jokainen pentu on  ihan oma persoonansa, vaikka tasainen pentue onkin. On tullut tehtyä omia "pentutestejä" ulkona ja sisällä. Pennuista yksikään ei tunnu reagoivan koviin ääniin arasti ja uusia outoja härveleitä luonnollisesti hieman saatetaan uteliaasti katsastella, mutta hyvin pian tarkastellaan jo lähempää ja kiipeillään kohteen päällä. Kaikista tilanteista pennut ovat palautuneet hyvin nopeasti tai välittömästi. 

On normaalia että pentu tai ylipäätään koira joskus säikähtää jotain, mutta toivottavaa on, että koira pääsee tilanteesta nopeasti eteenpäin. Näillä pennuilla ei ole jäänyt erilaiset asiat mielenpäälle. 

6vko_5.jpg
6vko_2.jpg
5vkoa 6päivää_7.jpg
5vkoa 6päivää_5.jpg
5vkoa 6päivää_6.jpg
5vkoa 6päivää_4.jpg

Pennut ovat kaikki varsin aktiivisia, reippaita ja rohkeita. Uusiin ihmisiin tutustutaan avoimesti ja uteliaasti. Itsenäisyys pennuilla lisääntyy koko ajan ja se näkyy muun muassa siinä, että enää ei välttämättä mennä nukkumaan kaverin kylkeen vaan haetaan oma soppi jostain ja kuljeskellaan yksinään. 

Pari pennuista on hieman muita rauhallisempia, (Boris ja Brajan), kun taas eloisimmat pennuista ovat "Marilyn" eli Bjanka-narttu sekä Bazan-uros. Myös Balakros-uros on usein näiden kahden kanssa siellä, missä tehdään uuden alueen tutkimusta ja valloitusta. Jokainen pennuista toki tutustuu ympäristöönsä todella reippaasti, mutta nämä kolme ovat yleensä vielä muita ehtiväisempiä. 

Leikin lomassa välillä hakeudutaan tarkkailemaan ympäristöä. Kuvassa Bojan ja Branimir näyttävät mallia, miten pidetään huoli jokaisesta ilmansuunnasta tarkkaavaisesti tähyillen!  

 

5vkoa 6päivää_3.jpg

Pennut suhtautuvat luottavaisesti niin ihmisiin kuin erilaisiin tapahtumiin. Välillä kesken leikkien on mukava ottaa pienet nokoset porukassakin, vaikka keskellä pihaa ihmisten jutellessa vieressä. 

Pennut leikkivät hyvin paljon leluillaan ja välillä syntyy tietenkin pientä keskustelua siitä, miten lujaa kaveria saa purra korvasta ja saako toiselta varastaa lelua suusta. Pennut kuitenkin selvittävät asiat nopeasti ja herkkujenkin syöminen yhdessä kaverin kanssa sujuu hyvin ja saman lelun kimpussa voi olla useampi pentu. Selkeää ruoka-aggressiota ei ole ollut yhdelläkään pennulla. Kaverin kiposta voidaan syödä ihan yhtä hyvin kuin omista. Herkkuja on aina kaikille riittävästi, joten turhaa resurssiaggressiota ei myöskään haluta koskaan aiheuttaa. 

5vkoa 6päivää.jpg
5vkoa 5päivää_2.jpg
5vkoa 6päivää_2.jpg
6vkoa.jpg
6vkoa_5.jpg

KUUSVIIKKOISET PIKKU "ESKARIT"

6vkoa Poika1 Bazan.jpg
6vkoa Poika2 Balakros.jpg
6vkoa Poika3 Bojan.jpg
6vkoa Poika4 Brajan.jpg
6vkoa Poika5 Brajko.jpg
6vkoa Poika6 Bato.jpg
6vkoa Poika7 Branimir.jpg
6vkoa Poika8 Boris.jpg
6vkoa_Tyttö1_Bjanka.jpg
6vkoa_Tyttö2_Bistrina.jpg
6vkoa_Tyttö3_Berenike.jpg
bottom of page